Редица граждански организации на хора с увреждания настояват за допълнителни промени

...
Редица граждански организации на хора с увреждания настояват за допълнителни промени
Коментари Харесай

Новите правила за ТЕЛК се оказаха обидни за някои болни

Редица цивилен организации на хора с увреждания упорстват за допълнителни промени в наредбата за здравната експертиза, защото съгласно тях сегашните ремонти, влезнали в действие на 16 юли и приети без публично разискване, създават условия за дискриминация. " През последните дни не престават да постъпват голям брой сигнали за нарушени права, свързани с ТЕЛК ", споделя омбудсманът Диана Ковачева, която през вчерашния ден изпрати мнение до служебния здравен министър Стойчо Кацаров. В него тя препоръчва промени във въпросната разпоредба, тъй че да се реализира по-адекватна оценка на здравословното положение на жителите, които се явяват пред Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Основните промени в наредбата са свързани със периода на годност на оценките при положения, които са необратими. При оповестяването им Кацаров разгласи, че над 100 болести, които са необратими, ще получат, като хората, страдащи от тях, няма да вървят на всеки 3 година за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК. До поправките, за които години наред кабинетът на ГЕРБ не откри воля, се стигна след напън от омбудсмана, както и след текста от персонален опит на, който описа безумието на системата и прикани служебния министър да спре тормоза над хората.

Ден след приемането на наредбата, от " Национална организация Малки български хора " са алармирали омбудсмана, че тя създава условия за нарушение на правата на дребните хора и за дискриминация, която ги изправя едни против други. Оттам са били безапелационни срещу обстоятелството, че информацията с последните промени за дефинитивните увреждания не е била публично налична и всичко се случва без публични съвещания. Същата позиция е изразил и Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите у нас, съгласно когото наредбата е надали не с сан на държавна загадка.

Диана Ковачева категорично регистрира, че предприемането на дейности за разрешаване на съществуващите проблеми е " дълго чакана и значима стъпка в напъните за обезпечаване на съответна оценка на здравословното положение на хората с увреждания, както и за определянето на подобаващи ограничения за по-нататъшната им поддръжка, съобразена с самостоятелните потребности ". Тя обаче обръща внимание, че всички дейности, засягащи правата и ползите на хората с увреждания, би трябвало да се случват с тяхното присъединяване и при оптималната бистрота и гласност. По думите й липсата на публични разисквания е довела до ограничение на опциите на заинтригуваните да изразят възраженията си и да показват предложенията си - като да вземем за пример дребните хора, които се оказаха разграничени поради един сантиметър разлика.

Омбудсманът показва и други организации, писали до нея, недоволни от последните промени в наредбата. Сред тях е " Национална асоциация на децата и младежите с диабет "  по отношение децата и младежите със захарен диабет вид 1, за които категорично е избран доживотен период единствено при съответни затруднения от болестта. Другият образец е по жалбите на фондация " Живот със Синдром на Даун ", които са недоволни от незадоволителната изясненост на раздела за Генетични аномалии по повод опциите за установяване на право на непозната помощ. Според публичния бранител е належащо изключително внимание към тази част от наредбата, тъй като с нея се дава опция на лицата за нова оценка при по-благоприятни условия, само че единствено при положение, че в двумесечен период от влизането в действие на измененията подадат заявки за преосвидетелстване, който е много къс.

Според Ковачева в текста не е категорично уредено и че хората с увреждания ще минават на преосвидетелстване при новите условия, без да е належащо да показват нови и спомагателни проучвания и медицински документи. Омбудсманът подчертава още, че липсва задоволително конкретика на болесттите и по-обстойно изложение на категориите, тъй че да не се позволява погрешно пояснение и използване на методиката и наредбата от лекарите и нарушение на правата на хората с увреждания. " Въпросът е оставен за разрешаване посредством Методически инструкции, за които омбудсманът чака да бъдат задоволително ясни и създадени при оптимално присъединяване на хората с увреждания и техните представители ", написа публичният бранител.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР